Yritän aktivoida itseani ja ontua työpaikalle töihin niin usein kuin vaan jaksan. Vasemman jalkani päkiä ja nilkka ovat jostain syystä alkaneet olla aikamoinen paheneva kipupiste. Pallottelen pitäisikö mennä sen kanssa fysioterapiaan vai työterveyslääkärille. Josko sille vaikka voisi vielä tehdä jotain. Äh, tottakai pitäisi. Olen vaan odottanut, että jos se hellittäisi itsekseen.

Aamulla kenkiä jalkaa pitkään ja hartaasti valitessa, pohdin kuulemaani itsehankittujen sairauksien korvaamista. Olen ollut joskus, jo vuosia sitten jollain Terveydenhuollon ammattilaisen vetämällä luennolla, jossa kuulin ensimmäisen kerran tämän ajatuksen. Että onko oikein, että verorahoista maksetaan myös itsehankittujen sairauksien hoito. Tämä oli kauan sitten, aikana ennen Koronaa. Ajatus oli minusta mielenkiintoinen. Ai miksikö, no tiesin varmaan jo silloin, että juon selkeästi yli terveellisten rajojen alkoholia ja taisi se tupakkakin silloin vielä tulla sytytettyä, kun tilaisuus tuli. Itsehän en tietenkään osta askia tai polta arkena. On aivan poissuljettu ajatus haista pahalle arkena. Aivan kuin (Luojan kiitos) on aivan poissuljettu ajatus näyttäytyä päivällä työaikaan kännissä. Olen siis kai kaksinaismoralisti. Ja nämä jalat. Minulla on aina ollut yliliikkuvat nivelet ja olen ollut liikunnan alisuoriutuja. Onko se, että ei ole koskaan tykännyt muusta liikunnasta kuin arkiliikunnasta kuten kävelystä, pyöräilystä ja tanssista, niin itsehankittu sairaus, kun nyt ei lihakset tahdo jaksaa?

Miten itsehankittu sairaus oikein voitaisiin määritellä? Sairauksien diagnoosit vaikuttavat minusta ylipäänsä vaikeilta saada.  Mitäs sitten, kun tietää, että pieni liikunta on lääke lähes kaikkiin selkäjumeihin ja epämääräisiin pakarasärkyihin?  Missä meinisi raja, että itse jäisin sohvalle makaamaan ja sairastuisin yhä enemmän näihin vaivoihini? Vähän niinkuin tuo lihavuus. Olen ylipainoinen, mutta vaan vähän. Kun katsoo television laihdutusohjelmien kuntosalitreenejä, tiedän heti, että tuolla treenitahdilla minusta tulisi täysin rampa. Miten ne pystyy siihen ja saa siitä kiinni. Milloin pitää levätä ja milloin pitää liikuttaa itseään, jos lähes aina särkee?